Cercetare

Află noile descoperiri de reducere a efectelor secetei

Solurile dure (compactate) reprezintă o provocare majoră cu care se confruntă agricultura modernă putând reduce randamentul culturilor cu peste 50% prin reducerea creșterii rădăcinilor, provocând pierderi semnificative anual. Europa are peste 33 de milioane de hectare de sol predispuse la compactare, ceea ce reprezintă cea mai mare suprafață la nivel mondial.

Etilena este primul hormon vegetal descoperit din clasa celor gazoși. Este cel mai simplu fitohormon și este biosintetizat de plante pentru a regla dezvoltarea acestora, creșterea și răspunsurile la stres printr-o cale de semnalizare bine definită.


Oamenii de știință au descoperit în organismul plantelor că semnalul chimic dat de Etilenă oprește rădăcinile acestora să crească în soluri dure. În cadrul experimentului efectuat de o echipă internațională de cercetare, condusă de oameni de știință de la Universitatea din Nottingham, au descoperit că anularea acestui semnal chimic permite rădăcinilor să pătrundă prin solul compactat și să crească în soluri dure – o descoperire care ar putea ajuta plantele să crească chiar și în cele mai deteriorate soluri și să valorifice resurse limitate de hrană și apă.


Solurile dure (compactate) reprezintă o provocare majoră cu care se confruntă agricultura modernă care poate reduce randamentul culturilor cu peste 50% prin reducerea creșterii rădăcinilor, provocând pierderi semnificative anual.
În Europa sunt peste 33 de milioane de hectare de sol predispuse la compactare, ceea ce reprezintă cea mai mare suprafață din lume.

🌱 Potențial pentru noi soiuri și hibrizi care pot merge mai adânc în sol
Profesorul Sacha Mooney de la Universitatea din Nottingham a explicat: „Înainte de această cercetare am presupus că duritatea solului împiedică rădăcinile să crească mai adânc. Folosind abordarea imagistică, am văzut că rădăcinile au continuat să crească în soluri foarte dure atunci când semnalul dat de fitohormonul etilenă a fost oprit. Potențialul pentru noi culturi, care acum pot pătrunde mai adânc în sol și pot capta resurse de hrană și mai ales apă, care nu erau disponibile anterior, este cu adevărat incitant!”

🌱 Plante mai rezistente la compactarea solului
Înțelegerea modului în care rădăcinile pătrund în solurile dure are implicații uriașe pentru agricultură, deoarece aceste cunoștințe vor fi cruciale pentru crearea de culturi mai adaptate la compactarea solului. Identificarea faptului că semnalul dat de fitohormonul etilenă plantei controlează răspunsurile rădăcinilor în cazul solurilor dure deschide noi oportunități de a selecta soiuri și hibrizi de cultură noi, cu rezistență sporită la compactare, care să utilizeze mai eficient resurse limitate de hrană și apă.

Newsletter

Fii la curent cu tot ce contează!

Abonându-vă, sunteți de acord cu Termenii și Condițiile Nextfarm
Vă mulțumim!
Oops! Ceva nu a mers. Mai incearcă.