Produs

Optimizarea nutriției plantelor prin cartare agrochimică – cheia succesului în fermă!

Realizarea unor producţii superioare cantitativ și calitativ, cu costuri cât mai scăzute, reprezintă dorința oricărui fermier. Succesul recoltei și, mai ales, ținerea costurilor sub control, reprezintă un cumul de factori: pornind de la lucrările solului, alegerea semințelor potrivite, momentul semănatului, a aplicării tratamentelor în câmp, alegerea îngrășămintelor optime, a dozei și a perioadei de aplicare.

Cum putem realiza producții superioare cu costuri reduse?

Printr-o mai bună organizare în fermă. Când vorbim de organizare trebuie să plecăm întotdeuna de la pământ! Trebuie să știm efectiv cu ce lucrăm, pentru a ști în ce direcție investim!

Primul pas care trebuie făcut este analiza solului și cartografierea terenurilor lucrate. În urma acestui proces, terenurile pot fi catalogate în funcție de rezultate și se pot alege de la semințele potrivite, în funcție de  fertilitatea solului, evitând investițiile în semințe scumpe pe soluri sărace cu potențial de producție redus, până la alegerea erbicidelor și a dozelor de aplicare și, nu în ultimul rând, alegerea optimă a tipului și dozelor de îngrășământ pentru corectarea carențelor din solurile mai sărace, dar și pentru potențarea productivității pe terenurile bune și foarte bune!  

De ce cartarea agrochimică a solurilor este importantă dar nu suficientă?

Efectuarea unor simple analize de sol – prelevarea probelor, analizarea lor în laborartor, interpretarea rezultatelor și alcătuirea unui dosar cu acestea, alături de un plan de fertilizare pentru cultura următoare reprezintă doar piatra de temelie a unui program eficient de nutriție a plantelor.Trebuie să privim cartarea agrochimică a solurilor ca pe o investiție importantă pe termen lung, ca pe o asigurare a efectuării de planuri de fertilizare şi amendare corecte, ținând cont de rotaţia culturilor şi producţia scontată, pentru următorii 4 până la 6 ani.

Astfel, simpla analiză a solului devine ineficientă pe termen lung, rezultatele fiind greu de folosit în anii următori, dacă nu este urmată de un proces de evidențiere a lucrărilor, a fertilizării, tratamentelor, producțiilor realizate și, nu în ultimul rând, a efectuării de probe anuale de calibrare și control.

De ce NEXTFAM?

Lansată în anul 2019, după o perioadă de peste 5 ani de cercetare, dezvoltare și testare în ferme românești, aplicația Nextfarm se adresează fermierilor care doresc să își crească profiturile prin creșterea producțiilor, scăderea pierderilor tehnologice și optimizarea cheltuielilor în fermă, printr-o mai bună gestiune a angajaților, a utiljelor, a consumurilor de inputuri și motorină.Bazată pe tehnologii de ultimă generație, prietenoasă și simplu de utilizat, aplicația Nextfarm este destinată tuturor fermierilor, chiar și celor mai puțin familiarizați cu tehnologia!

Astfel, folosind telefonul mobil, tableta sau calculatorul aveți acces în timp real la toate informațiile vitale din ferma dumneavostră!

Ce este PROGRAMUL INTEGRAT DE MANAGEMENT ȘI NUTRIȚIE A CULTURILOR AGRICOLE desfășurat de NEXTFARM?

Infrastructura pe care ne-o oferă aplicația Nextfarm ne permite să facem un lucru unic pe piața din România:  

- reușim prin folosirea uneltelor digitale să creștem acuratețea prelevării probelor de sol

- ușurăm procesul de vizualizare a rezultatelor analizelor de laborator

- integrăm aceste rezultate cu evoluția dezvoltării culturii văzută prin satelit

- croim rețete de fertilizare multianulale, până la 5 ani de la prelevarea probelor de sol, folosind istoricul activităților de pe fiecare teren – lucrări de înființare, întreținere, fertilizare și recoltare

Cum funcționează acest program?

Vorbim de un program pe termen lung, de 4 - 5 ani, unde primul pas este identificarea solelor pe care se vrea analiza solului. Pe fiecare solă în parte este aplicat digital caroiajul hexagonal dezvoltat de Nextfarm, prin care sola este împărțită în zone de prelevare de până la 5 ha.

La fel ca semănatul, prelevarea probelor de sol este cea mai importantă lucrare din procesul de cartare. O prelevare corectă înseamnă rezultate corecte și precise. Pentru a elimina erorile, prelevarea se face pe un număr mare de puncte pe fiecare zonă de 5 ha: 15 puncte de foraj stabilite exact pe coordonate GPS. Indiferent dacă procesul de prelevare se face cu sonda manuală sau automatizat, cu UTV-ul, procesul este identic, fiecare probă este luată din punctele stabilite GPS. Avantajul acestei metode este faptul că, peste ani, se pot lua probe de calibrare și control fix din acele puncte, astfel fiind vizibilă evouția exactă a solei.

După prelevare, probele sunt trimise către laborator unde sunt analizate și se emit rezultatele. Analizele sunt făcute în laboratoare acreditate RENAR, rezultatele fiind atestate de către Ministerul Agriculturii și sunt recunoscute de către APIA.

Rezultatele analizelor sunt afișate apoi digital, în cadrul aplicației, pe fiecare solă în parte, sub formă grafică, tabelară și cartogramă.

În urma analizei se întocmesc rețetele de fertilizare în funcție de cultura semănată și producția scontată.

Avantajul Nextfarm vine din anul doi după prelevare, pe baza informațiilor introduse în aplicație: lucrări de înființare, întreținere, fertilizare, recoltare, precipitații, alături de informațiile satelitare și analize de sol punctulale în câteva zone strategic alese se vor putea întocmi rețete de fertilizare foarte precise și eficiente, fără a fi nevoie de repetarea analizelor de sol pentru o perioadă de minim 4-5 ani.

 

Cum puteți afla mai multe?

Pentru detalii suplimentare, așteptăm să ne contactați:

+40 729 055 380
contact@nextfarm.ro

Newsletter

Fii la curent cu tot ce contează!

Abonându-vă, sunteți de acord cu Termenii și Condițiile Nextfarm
Vă mulțumim!
Oops! Ceva nu a mers. Mai incearcă.